Ponedjeljak, 11 Februar 2019 13:59

U Srebrenici je danas održano predavanje za pčelare

predavanje pcelarstvo bhbU Kući dobrih tonova u Srebrenici danas je održano predavanje za pčelare koje je priredila Opšta poljoprivredna zadruga “Drinaplod” Srebrenica u saradnji sa Fondacijom “Bauern Helfen Bauern”.

Esad Smajić iz OPZ "Drinaplod" Srebrenica kaže je ovo način i mogućnost udruživanja pčelara iz ove regije.

"Pored udruživanja, formiraćemo i udruženje pčelara gdje ćemo pružiti edukaciju, mentorstvo i nabavka opreme kako bi se pčelartsvo u ovm krajevima što bolje i kvalitetnije razvijalo", kaže Smajić.

On naglaša da je ovo prvi inicijalni seminar na koji se prijavo veliki broj pčelara, ali i onih koji žele da se bave pčelarstvom, te da je važno da dobiju kvalitetnu obuku, repromaterijal i dalji plasman proizvoda.

Izvršni direktor Fondacije "Bauern Helfen Bauern" Namir Porić ističe da su oni uvijek spremni podržati poljoprivredu, posebno organsku proizvodnju gdje Bosna i Hercegovina ima sve neophodne uslove.

"Mi smo prošle godine organizovali nekoliko seminara iz oblasti organske proizvodnje sa ciljem nastavka podrške, shodno našoj strategiji. Mi ćemo zasigurno i dalje podržavati sve što ima veze sa organskom proizvodnjom", rekao je Porić.

Predavanje je držao i Nijaz Đozić, autor nekoliko knjiga o pčelarstvu i pčelar koji kaže da je izuzeto važno udruživanje pčela.

"Ova sredina ispunjava sve uslove za proizvodnju organskog meda zbog čega se trebamo udružiti i brendirati taj proizvod", kaže Đozić.

Većina mladih pčelara ući od starijih, ali često uče i samostalno zbog čega često imaju velike gubitke, te je neophodno da se pravilno obrazuju i informišu, poručeno je sa današnjeg seminara.

(eSrebrenica)

pogledano 600 puta