Ponedjeljak, 07 Maj 2018 08:10

CLDD Osatica organizovao edukaciju za proizvođače malina

cldd osatica edukacija malinariKrajem aprila mjeseca na području Mjesne zajednice Toplica u mjestu Jezero, održana je edukacija za proizvođače maline sa područja mjesnih zajednica Osatica, Toplica i Krnići u organizaciji Udruženja "CLDD Osatica".

Prvi dio edukacije organizovan je u prostorijama MZ Toplica, gdje su prisutni dobili sve informacije o načinu ostvarivanja premija i podsticaja od strane Ministarstva poljoprivrede propisane pravilnikom za 2018 godinu. Takođe su detaljno pojašnjeni uslovi i način ostvarivanja 5% paušalne naknade, na osnovu rješenja Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U drugom dijelu edukacije, predstavljene su pojedine mjere koje je potrebno primjeniti u zasadima maline, a koje se uglavnom odnose na đubrenje i zaštitu. Preporučeni su termini, količine i vrste đubriva koje je potrebno primjeniti tokom vegetacije i perida zimskog mirovanja, kao i način i izbor sredstava za zaštitu.

Po završenoj teorijskoj edukaciji,svi prisutni su posjetili nekoliko zasada maline, gdje su na praktičnom primjeru dobiju informacije o procjeni trenutnog stanja zasada, i preporuku potrebnih mjera za naredni period. Preporučene mjere uglavnom se odnose na pomotehniku, agrotehniku, navodnjavanje, zaštitu i đubrenje.

Navedene teme prezentovali su uposlenici Regionalne savjetodavne službe Bratunac, dipl.ing poljoprivrede, Jadranka Bojić i Abdurahman Ibrahimović.

CLDD Osatica je dogovorio nastavak saradnje sa ovom savjetodavnom službom U narednom periodu a po završetku vegetacije, planirana je i teorijska edukacija, kojom će se prezentovati teme za koje su proizvođači pokazali najveće interesovanje i o kojima imaju najmanje informacija.

Ukoliko poljoprivrednici budu zainteresovani za predavanje na temu ovčarstva i mljekarstva organizovaće se edukacije i na ove teme.

pogledano 1290 puta