Srijeda, 14 Februar 2018 12:55

SOS Dječija sela BiH predstavila nastavak projekta u Srebrenici

prezentacija projekta sos djecija selaU Srebrenici je danas predstavljen projekat "Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u Srebrenici" kao nastavak Programa jačanja porodica u Srebrenici koji je započet 2015. godine.

Partner na projektu je Opština Srebrenica i JU "Centar za socijalni rad" Srebrenica sa kojima je potpisan protokol o nastavku saradnje.

"Ovim projektom obuhvatićemo 100 porodica i 170 djece i mladih sa akcentom na ruralne sredine", rekao je Zlatan Musić, direktor programa "SOS Dječije selo" Gračanica.

On kaže da je cilj SOS Dječijih sela briga o djeci koja mogu biti izdvojena iz porodica i djeca koja su izdvojena iz porodica.

SOS Dječija sela BiH, uz pomoć Austrijske razvojne agencije i SOS Kinderdorf International Austrije je pokrenuli su projekat "Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica" sa ciljem smanjenja neravnopravnosti i siromaštva socijalno ugrožene djece i njihovih porodica u skladu sa "Razvojnom strategijom Opštine Srebrenica 2015-2019" koji će obuhvatiti 100 porodica.

"Ovim projektom želimo da unaprijedimo i obrazovanje djece i mladih i da podstaknemo dijalog o važnim temama koja se tiče porodice", kaže Siniša Baljo, direktor za razvoj programa SOS Dječijih sela BiH.

Ovo je nastavak projekta koji je započet 2015. kroz "Program jačanja porodica Srebrenica" kojim je obuhvaćeno 65 porodica sa 155 djece i 16 mladih osoba.

Program jačanja porodica SOS Dječija sela sprovode deset godina sa ciljem omogućavanja osnovnih potreba za opstanak i razvoj svakog djeteta kroz obrazovanje i socijalnu podršku kao i jačanje porodice kao temeljne i zdrave okoline za razvoj djece.

Bego Bektić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javni servis opštine Srebrenica, ističe da je ova opština do sada uradila mnogo kada je riječ o socijalnim i inkluzivnim uslugama.

"U Srebrenici postoje primjeri dobre prakse koji se mogu iskoristit i u drugim lokalnim zajednicama", istakao je Bektić.

Projekat "Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u Srebrenici" trajaće do kraja 2020. godine.

(eSrebrenica)

pogledano 1078 puta