Četvrtak, 25 Januar 2018 11:58

Studenti iz Bolonje juče u posjeti Srebrenici

studenti bolonje posjetili srebrenicuStudenti master programa Istraživačkog centra koji je nastao u saradnji sa Univerzitetom Džons Hopkins i Pravnim fakultetom u Bolonji već sedmu godinu organizuju studentska putovanja Sarajevu i Srebrenici.

"Posjeta Bosni i Hercegovini traje četiri dana. Tri dana su u Sarajevu a četvrti dan je u Srebrenici koji priređuje Udruženja ‘Snaga žene’ iz Tuzle", rekla je Čarnu Pištan, koordinatorka projekta. Ona kaže da grupu čine studenti iz Amerike, Japana i Evrope.

Studenti su se susreli da ženama iz Srebrenice sa kojima radi Udruženje "Snaga žene" već 16 godina. Oni su imali priliku da se upoznaju sa ličnim pričama žena, čas istorije, ali i da saznaju kako one danas žive.

"U Srebrenici ralizujemo projekte individualne i grupne psihoterapije, kao i ekonomskog osnaživanja žena kroz uzgoj ljekovitog bilja, sadnice aronije, plastenička proizvodnja, a formirana je i zadruga koja otkupljuje sve proizvode", kaže Sabina Duman iz Udruženja "Snaga žene" Tuzla.

Najviše pažnje ovo udruženje pridaje samoj terapiji i pomoći ženama. Tradicionalno, godinama organizuju ljetovanje za djecu iz Srebrenice u Rijeci.

(eSrebrenica)

pogledano 812 puta