Petak, 12 Januar 2018 08:29

Dr. Džanić o zdravstenoj situaciji na području opštine Srebrenica

dr dzanicDolaskom zime očekuje nas sezona prehlade i gripe. Ovih dana u Domu zdravlja Srebrenica broj pacijenata je standardan za ovaj period.

Prema riječima šefa porodične medicine doktora Nermina Džanića uglavnom pacijenti su odrasli, a i djeca.

"Kod starijih smo napravili određeni napredak vakcinacijom pacijenata, tako da se znatno smanjio broj. Kao i za svaku godinu važi isto pravilo za sve pacijente, a to je da vode računa o ishrani, dosta vitaminske ishrane je nephodan za ovaj period godine kako bi se smanjila mogućnost infekcije od virusa", kaže dr. Džanić.

Dr. Džanić istakao je nezadovoljstvo zbog neredovnog pranja ruku.

"Ako su vam ruke inficirane i dođete u kontakt sa osobom koja ima određenu infekciju, onda ćete svojim prstima dotaći nos, usta i oko, te na taj način omogućiti virusu da uđe u organizam. Inače, virusi jako loše podnosi svjež zrak, tako redovno zračenje prostorije može smanjiti mogućnost infekcije", pojašnjava dr. Džanić.

Prethodnih dana bile su visoke temperature zraka za ovaj period godine, velika promjena najviše utiče na hronične bolesnike.

"Vremenske promjene definitivno imaju uticaja na šećeraše i osobe sa kardiovaskuarnim oboljenjima, jer dolazi do otežanog disanja. Njima savjetujem da ne izlaze napolje, te da se kreću kad je malo toplije i slojevito obuku", kaže Džanić.

U regionu se nedavno pojavila epidemija boginja kod djece, pitali smo doktora Džanića kakva je situacija na području naše opštine?

"Nismo imali iskustva da se nešto intezivnije desilo. Međutim, dosta zavisi od vakcinacije i u većim gradovima se javlja jer je većina pacijenata samovoljno prestala sa vakcinacijom vlastite djece. To je katastrofa, jer definitivno vakcine su još uvijek jedina zaštita od tih oboljenja. Tako da mislim da je mala rekacija koja se desi kod djeteta od vakcine je ništa sprem toga šta to oboljenje može da izazove".

Dr. Džanić je uputio apel na građane da vakcinušu svoju djecu, jer je jako bitno.

"Još uvijek nema adekvatnih lijekova da adaptiramo ta oboljenja koja imaju vakcinacije", poručio je dr. Džanić.

(RTV Srebrenica)

pogledano 1148 puta