Petak, 29 Decembar 2017 12:25

Udruženje "Leptir" organizovalo dekupaž radionice za svoje članove

leptir dekupaz radioniceUdruženje roditelja hendikepirane djece i omladine "Leptir" iz Srebrenice za svoje članove organizovalo je radionice izrade predmeta dekupaž tehnikom. Radionice su organizovane kao dio Projekta razvoja i saradnje u Regiji Birač, koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, a u okviru kojeg UNICEF podržava lokalne zajednice Bratunac, Milići, Srebrenica, Vlasenica i grad Zvornik u unapređenju sistema socijalne zaštite i inkluzije.

Tokom radionice, koju smo posjetili, učenici srednjoškolskog centra iz Bratunca posjetili su svoje drugare iz Udruženja "Leptir" i obradovali ih novogodišnjim poklonima.

"Mi smo u školi organizovali akciju da bismo pomogli ugroženoj djeci sa našeg područja. Smatrali smo da najprije treba pomoći udruženju `Leptir` iz Srebrenice, jer oni najmanje dobijaju pomoći, tako da smo mi odlučili da prikupimo slatkiše i da paketićima usrećimo tu djecu", kaže Nikolina Neđić, predsjednica Savjeta učenika u Srednjoškolskom centru Bratunac.

"Našoj djeci je bilo veoma drago kad su učenici došli. Bilo ko da dođe, oni su sretni i zadovoljni, jer je neko na njih obratio pažnju, jer je neko prepoznao da su oni ličnosti i osobe, da oni traže drugove, kao i svako tipično razvijeno dijete. Oni traže pažnju i toplinu, kao i bilo koja druga osoba", objasnila je Željka Katanić, predsjednica Udruženja "Leptir" koliko ovaj gest učenika znači djeci u Dnevnom centru.

Djeca obožavaju da provode vrijeme u udruženju "Leptir" gdje se međusobno druže i bave različitim zanimljivim aktivnostima.

"Crtam, bojim, radim različite zanimljive stvari", govori nam Advija Husić, koja većinu svog vremena provodi u druženju sa svojim vršnjacima u Udruženju "Leptir", a Branko Ilić, njen drug iz Dnevnog Centra dodaje: "Čika Mirko dolazi po nas i odvozi nas u `Leptir`, gdje prvo ručamo, a poslije crtamo, bojimo i svašta radimo"

Dobar rad udruženja "Leptir" iz Srebrenice ne prolazi nezapaženo. Volonterka Marta Ručigaj čak iz Beograda dolazi da bi se uključila u aktivnosti udruženja i da bi se družila sa djecom.

"Kad sam ja vidjela o kakvoj se priči radi, jednostavno sam odlučila da se tome priključim. Mislim da to, životu daje smisao. Svi se čude i pitaju otkud ja iz Beograda ovdje. Recite mi vi možete li odrediti na osnovu njihovih osmijeha i priča, koje su oni nacionalnosti, religije ili državljanstva. Je li dječji osmijeh rezidentan ili nerezidentan. To je priča koja je mene oduševila i daje životu smisao, jednostavno rečeno. Sve drugo je prolazno", u jednom dahu kaže volonterka Marta Ručigaj.

Radionice za izradu predmeta dekupaž tehnikom su dio projekta "Razvoja i saradnje u regiji Birač", koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, a u okviru kojeg UNICEF podržava lokalne zajednice: Bratunac, Milići, Vlasenica, Srebrenica i grad Zvornik u unapređenju sistema socijalne zaštite i inkluzije.

pogledano 1164 puta