Srijeda, 20 Decembar 2017 13:14

Promocija romana "Sokolski kor(ij)eni" u Narodnoj biblioteci Srebrenica

nbs srebrenicaNarodna biblioteka Srebrenica organizuje književnu promociju romana "Sokolski kor(ij)eni" autora Dragoljuba Panovića. Promocija će se održati u ponedjeljak, 25. decembra 2017. godine sa početkom u 13 časova u prostorijama Biblioteke. Roman "Sokolski kor(ij)eni" objavljen je 2017. godine, a radnja prati dvije porodice, muslimansku i srpsku, iz Srebrenice.

"Ovo je roman koji govori o ljubavi – a nije ljubav, govori o bosanskom ratu – a nije ratni, govori o nedaćama i podjeljenosti naroda koji je nekada bio jedan – a nije sociološki. Ali, ovaj roman ima poruku da ljubav spaja kao i različitost, da ne volimo zbog – nego uprkos, da vjerska i nacionalna raznolikost daju bogatsvo i slobodu, umnu i duhovnu. Govori da svaka vjera poštuje i njeguje sve dobro u čovjeku, jer zbog dobrote i širokogrudosti vjerujemo", navedeno je u recenziji Aleksandre Mihailović, autorke romana "Kroz prstohvat cimeta".

Dragoljub Panović-Prke je rođen u Ljuboviji. Jedan dio života proveo je radeći kao tehnolog u srebreničkom Rudniku Sase nakon čega odlazi u Njemačku, u Ofenbah. Živi i radi u Beču.

Prvu zbirku pjesama ljubavne poezije "Ljubav na usnama" izdaje 2005. godine u Beču. U saradnji sa bečkom Prosvjetom 2008. godine izdaje drugu knjigu "Priče iz Ljubovije". Roman "Kostin dnevnik" izlazi 2016. godine, a roman "Sokolski kori(je)ni" je izašao u oktobru 2017. godine.

(eSrebrenica)

pogledano 918 puta