Utorak, 31 Juli 2018 07:15

Počeo prvi regionalni "Srebrenica Music Camp 2018"

muzicki kamp srebrenica"Kuća dobrih tonova" iz Srebrenice, uz finansijsku podršku "Fonda Otvoreno društvo BiH" i prijatelja organizacije "Bauern Helfen Bauern", organizuje prvi regionalni kamp "Srebrenica Music Camp 2018" na kojem učestvuje 150 djece iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kamp je sa aktivnostima počeo 30. jula i traje do 4. avgusta 2018. godine. Cilj "Srebrenica Music Camp 2018" je da se kroz orkestarske i horske radionice omogući pristup kulturi i umjetnosti, koji će učesnike iz tri zemlje potaknuti na interkulturalni dijalog, razumijevanje i zajedničku saradnju.

"Ovo je prvi regionalni međunarodni kamp `Srebrenica Music Camp 2018` na kojem učestvuje 150 djece iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Mi ćemo ovdje uspostaviti dobre temelje za buduće saradnje, koncerte i sve što ide s tim. Djeca se druže, uče, gužva je velika, ali sve je to pozitivno", kaže Ismar Porić, umjetnički direktor "Kuće dobrih tonova" Srebrenica.

Učesnici kampa imaće priliku da se upoznaju i da rade sa vrhunskim i svjetskim stručnjacima, kao što je gospodin Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka, koji će ujedno i dirigovati završnim koncertom 3. avgusta u Kulturnom centru Srebrenica od 19.00 časova.

"Djeca će pored intenzivnih radionica imati priliku da rade sa svjetski poznatim stručnjacima, što otvara prostor za dalju saradnju. Biće 150 djece na bini kada bude taj koncert, što nije mala stvar, tako nešto se prvi put dešava u regiji. Mi u `Kući dobrih tonova` sanjamo velike stvari, ali smo prizemni. Uz podršku naših prijatelja mi uspjevamo da izgradimo mnogo toga, pošaljemo pozitivne slike i vijesti. Iza nas je veliki rad, ali i ambicije. Mi ćemo nastaviti i dalje sa radom, i slati dobre zvukove iz naše kuće", rekao je Porić.

Ricardo Luque, direktor udruge "Sustav orkestara djece i omladine-El Sistema Hrvatska, kaže da su svi učesnici kampa u Srebrenici dočekani domaćinski, te da u narednim danima predstoje intenzivne radionice koje će rezultirati koncertom pred srebreničkom publikom.

"Drago nam je da smo u Srebrenici. Ovo je regionalni projekt, gdje djeca iz tri zemlje skupa muziciraju. To je jako dobra prilika za gradnju mostova za mlade ljude, da se upoznaju, i da kroz glazbu i umjestnost se izraze iskreno. Jako dobro se druže, i ozbiljno su shvatili saradnju. Mi ćemo u narednim danima napraviti jedan cijeli reprezentativan program u kojem će nastupiti zajedno djeca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Srbije. Mi se u Srebrenici osjećamo jako ugodno i lijepo", rekao je Luque.

"Kuća dobrih tonova" iz Srebrenice je multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od dvije do 17 godina. Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.

(A. Mehmedović/RTV Srebrenica)

pogledano 1287 puta