Srijeda, 20 Septembar 2017 08:20

CLDD Osatica organizovao edukaciju za poljoprivrednike

cldd osatica radionicaCentar lokalnog razvoja i dijaspore (CLDD International, kancelarija Osatica) u Osatici je prošlog četvrtka, 14. septembra 2017. godine, organizovao predavanje za proizvođače malina. Kroz teorijsku prezentaciju predstavljene su teme "Bolesti, štetočine i zaštita u zasadima maline" i "Uticaj klimatskih promjena na proizvodnju maline".

Prvom temom predstavljene su najznačajnije bolesti i stetočine, koje su prisutne u zasadima maline i koje značajno utiču na prinos i kvalitet ploda. Takođe su predstavljeni i načini zaštite, koji su se odnosili na mehaničke i hemijske mjere, a kojima se značajno može ili spriječiti pojava bolesti i ublažiti negativno dejstvo nakon pojave.

U okviru druge teme, predstavljen je uticaj klimatskih promjena kroz različite činioce, koje su posljednjih godina evidentne i koje u velikoj mjeri utiču na proizvodnu jagodičastog voca. Takođe su predložene i mjere ublažavanja uticaja negativnih klimatskih činilaca, kao i načini prilagođavanja istim.

Predavači na ovoj radionici bili su savjetodavci iz RSS Bratunac, odnosno Jadranka Bojić, dipl. ing. poljoprivrede i Fata Jašarević, dip. ing. poljoprivrede.

Po završenoj prezentaciji, svi prisutni proizvodjači imali su priliku da iznesu neka svoja iskustva, postave pitanja i daju prijedloge tema za edukacije koje su planirane u narednom periodu.

pogledano 414 puta