Utorak, 13 Juni 2017 21:27

Srebrenička osnovna škola obilježila 130 godina od osnivanja

os srebrenica dan skolePrigodnim programom, igrom, plesom, recitacijama, izložbama i dodjelom nagrada, Prva osnovna škola Srebrenica obilježila je 130 godina postojanja koja vežu mnogo imena za dugu istoriju ove škole, kao što je Derviš Sušić, Milan Stanišić, Živan Jovanović…

Škola je počela sa radom daleke 1886. godine i do danas kroz nju je prošlo na stotine hiljada učenika i na hiljade prosvjetnih radnika koji su obilježili rad i postojane ove obrazovne ustanove.

Direktor Prve osnovne škole Srebrenica Dragi Jovanović ističe da su učenici svake godine osvajali brojne nagrade na opštinskim, republičkim i drugim javnim konkursima i da svake godine ova škola ima nekoliko učenika koji su nagrađeni Vukovom diplomom.

"Ove godine četvoro maturanata dobili su Vukove diplome, a za učenika generacije proglašena je Marica Milosavljević", istakao je Jovanović koji kaže da ova obrazovna ustanova ima odličnu saradnju sa svim javnim ustanovama, organizacijama i Opštinom Srebrenica koji su podrška srebreničkim osnovcima.

Jovanović ističe da je iz škola tokom 130 godina izašlo mnogo učenika koji su se istakli kao dobro ljudi i kao vrhunski stručnjaci, a kao učitelj i nastavnik radio je danas poznati pisac i novinar Derviš Sušić.

"U ovoj školi počeo je i Derviš Sušić prvo kao učitelj, a poslije kao nastavnik njemačkog jezika gdje su nastali njegovi prvi radovi", objašnjava Jovanović.

"Prvi učitelj u školi bio je Milan Stanišić. Jedna od najvećih srebreničkih intelektualaca Živan Jovanović, koji je bio poznat po tekstovima ’Srebrenica kroz vijekove’, samo je jedan od mnogih imena koji su prošla kroz ovu školu", ističe Jovanović.

Jovanović kaže da je škola, uz podršku Opštine Srebrenica, ponovo pokrenula list "Osnovac" koji je prvi put izašao iz štampe 1980. godine, nakon čega je prekinuto izdavanja, i okupljao je radove svih srebreničkih škola.

Nakon zvaničnog pograma, upriličen je prijem za goste.

(eSrebrenica)

pogledano 670 puta