Srijeda, 07 Juni 2017 07:09

Narodna biblioteka Srebrenica obilježila 58 godina postojanja

nbs osacanska sobaNarodna bilioteka Srebrenica jučer je obilježila Dan biblioteke, 58 godina rada i postojanja u okviru čega je otvorena osaćanska soba koja će biti stalna etnografska postavka Muzejske zbirke NBS.

Osaćanska soba dio je projekta "Formiranje i opremanje osaćanske sobe i izrada makete kuće osaćanke" koju je sufinansiralo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, ŠG "Drina" Srebrenica i Opština Srebrenica.

"Zbog tehničkih razloga kuća nije završena u potpunosti. Završetak radova biće obavljen u naredna dva do tri dana", rekao je Bojan Pejić, vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke Srebrenica.

Prema njegovim riječima ovo je četvrta godina zaredom kako ova ustanova obilježava Dan biblioteke.

Jučer su uručene i novčane nagrade i zahvalnice učesnicima likovnog, literarnog i foto konkursa koje je biblioteka organizovala u sklopu manifestacije "Dani Srebrenice 2017".

Nagrade za literarni konkurs na temu "Srebrenica, evropski grad kulture" osvojili su: prvo mjesto Katarina Bibić, drugo mjesto Marija Blagojević i treće mjesto osvojila je Erma Omanović učenice JU "Prva osnovna škole" Srebrenica.

Nagrađeni su radovi likovnog konkursa na teme "Kapetan Džon Piplfoks" i "Pipi Duga čarapa", a prvo mjesto osvojila je Katarina Bibić iz JU "Prva osnovna škole" Srebrenica, drugo Danijela Jovanović iz JU OŠ "Kosta Todorović" Skelani i treće mjesto Uroš Grujićić iz JU "Prva osnovna škola" Srebrenica.

Narodna biblioteka Srebrenica i ove godine je raspisala foto konkurs na temu "Čitalački kutak u mom domu" i nagrađeni su: Marko Milinković za prvo mjesto, Milica Zekić, najmlađa takmičarka, drugo mjesto i treće mjesto Miroslav Jovanović.

"Pozivam sve učenike osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Srebrenica da se više uključuju u ovakve konkurse", poručila je Violeta Radić, glavna bibliotekarka srebreničke biblioteke.

Ona je rekla da su svi učesnici konkursa na poklon dobili knjige i zahvalnice, a za sve goste priređeno je posluženje.

Zahvalnice su uručene i institucijama koje su pomogli projekat osaćanske sobe.

(eSrebrenica)

pogledano 797 puta